Ochrana proti požáru v potravinářském průmyslu
Potravinářský průmysl produkuje ve velkém množství výrobky, jako je káva, kakao, mouka, sušené mléko a cukr. Výroba a zpracování těchto jemnozrnných nebo práškových materiálů představuje vysoké riziko požáru. Jiskry, žhavé uhlíky nebo částice, generované v různých oblastech výrobního procesu, mohou zapálit suchý a snadno hořlavý materiál a způsobit vážné požáry a výbuchy.
Systém detekce a zhášení jisker GreCon výrazně zvyšuje bezpečnost a ochranu výrobních zařízení. Včas rozpozná jiskry a žhavé částice, které automaticky uhasí – reaguje rychleji než mrknutím oka.
Nebezpečné zóny v potravinářském průmyslu
- Sušička
- Kladivový mlýn
- Síto
- Buben
- Lis
- Odsávání
- Filtr
- Silo
Rizika v potravinářském průmyslu
Díky zpracovávání většinou hořlavých materiálů stačí k zapálení jednotlivé jiskry nebo přehřáté částice. Vadné části stroje, cizí tělesa nebo vysoké procesní teploty mohou způsobit přehřátí, jiskry nebo žhnoucí uhlíky, které mohou způsobit požár a výbuch prachu v mechanických a pneumatických dopravních zařízeních a navazujících filtrech, silech a zásobnících.
Následky požáru a výbuchů
- Zranění a ztráty na lidských životech
- Poškození strojů, přepravních zařízení a skladovacích prostor
- Přerušení výroby
- Ztráta příjmu
- Náklady na opravu poškozených strojů
- Náklady na výměnu zničených strojů
- Zvýšení pojistného
- Ztráta zákazníků
Řešení ochrany proti požáru potravinářském průmyslu
- Rychlý a spolehlivý systém zhášení jisker, který je speciálně přizpůsoben vaší výrobě.
- Detekce jisker a žhavých částic v ohrožených oblastech.
- Okamžité automatické odvádění jisker mimo dopravní systém.
- Okamžité uhašení jisker a žhavých částic – v 99 procentech případů bez přerušení výroby.
- Záznam událostí s přesností na milisekundu, který pomáhají identifikovat přesnou příčinu problému